Τι γίνεται με τον ψεκασμό και τα προγράμματα? ¶
Από: Sprinter στις 19/06/2008 2:03 μμ.
Παρακάτω θα προσπαθήσω να δώσω μερικές υπεραπλουστευμένες απαντήσεις σε μερικά απο τα παραπάνω θέματα που απασχολούν πολλούς. Η έμφαση είναι στο υπεραπλουστευμένες μια και ούτε αξιώσεις μηχανολόγου έχω ούτε και νομίζω οι λεπτομέρειες παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους περισσότερους. Επίσης υποθέτω ότι υπάρχουν οι βασικές γνώσεις για τη λειτουργία των κινητήρων εσωτερικής καύσης και δεν θα καλύψω τίποτα τέτοιο εδώ.
Το παρακάτω απλώς προσπαθεί να ξεκαθαρίσει (επαναλαμβάνω υπεραπλουστευμένα) τι κάνει η ECU σε σχέση με τη διαχείριση του μείγματος και τι δυνατότητες έχει ο ψεκασμός Keihin που χρησιμοποιεί η Triumph κυρίως με σκοπό να εχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση οταν μιλάμε με τον μηχανικό μας και να μη μας δουλεύει ο καθένας.
Σε απλές γραμμές οι βασικές δουλειές του ηλεκτρονικού ψεκασμού είναι οι εξής δύο:
α. Να ελέγχει πόσο καύσιμο ψεκάζεται στον κύλινδρο σε κάθε κύκλο του κινητήρα. Παρόλο που αυτό στην πράξη επηρεάζεται - μεταβάλλεται και από στοιχεία που έρχονται από αισθητήρες (όπως η θερμοκρασία του αέρα και η ατμοσφαιρική πίεση) στην ουσία ορίζεται από δύο πίνακες δύο διαστάσεων. Η μία διάσταση είναι οι στροφές του κινητήρα και ή αλλη το φορτίο (δηλαδή το άνοιγμα του γκαζιού σε % οπως υπολογίζεται με βάση το ρεύμα από τον αισθητήρα του γκαζιού - Throttle Position Sensor / TPS). Περισσότερα για τους πίνακες (χάρτες) παρακάτω.
β. Να ελέγχει το αβανς (προπορεία ανάφλεξης, ignition timing) σε σχέση πάλι με το TPS και τις στροφές του κινητήρα.
Εδώ να κάνουμε μια πολύ σημαντική παρατήρηση. Το ηλεκτρονικό σύστημα ΔΕΝ ελέγχει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στον κύλινδρο, παρά μόνο την ποσότητα του καυσίμου. Επίσης, εν αντιθέσει με τα καρμπυρατέρ όπου η ποσότητα του αέρα επηράζει (μέχρι καποιου σημείου) την ποσότητα του καυσίμου (Bernoulli effect), στους κινητήρες μας τα δύο αυτά είναι μηχανικά ανεξάρτητα.
Η παραπάνω παρατήρηση δημιουργεί ενα εύλογο ερώτημα. Πώς ξέρει η ECU πόσο καύσιμο να ψεκάσει εφόσον ολοι γνωρίζουμε ότι η σωστή ποσότητα καυσίμου εξαρτάται από την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στον κύλινδρο?
Η απάντηση έχει δύο σκέλη και φέρνει στο προσκήνιο δύο θέματα. 1 Τι είναι οι πίνακες (χάρτες) του ψεκασμού και 2. Τι κάνει ο αισθητήρας λ.
Ας αφήσουμε κατα μέρος πρός το παρόν την περίπτωση 2. και ας μιλήσουμε για το 1.
1. Ο ψεκασμός Keihin ελέγχει την ποσότητα του καυσίμου που ψεκάζεται με βάση, όπως είπαμε παραπάνω, ενα δυσδιάστο παραμετρικό πίνακα (στην πράξη είναι τρείς, ένας για τον κάθε κύλινδρο).
Οπως είπαμε παραπάνω η μιά διασταση του πίνακα (ας πούμε ο αξονας χ) είναι το άνοιγμα του γκαζιου (TPS) και η διάσταση ψ οι στροφές του κινητήρα. Για κάθε συνδιασμό χ-ψ ο πίνακας περιέχει μια τιμή (σε mg αέρα). H τιμή έχει τοποθετηθεί εκεί από τον δημιουργό του πίνακα (δηλαδή τον μηχανικό της Triumph στο εργοστάσιο) και δίνει στον ψεκασμό την πληροφορία για το πόσος αέρας ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι εισέρχεται μέσα στον κύλινδρο σε κάθε κύκλο υπό το συγκεκριμένο φορτίο χ και στροφές ψ. Μια μέση τιμή ας πούμε για τον 1050 είναι τα 7000mg.
Είναι καλό να τονισθεί ότι αυτή η τιμή είναι δοσμένη από τον μηχανικό που έχει εξελίξει το πρόγραμμα και υποτίθεται ότι ειναι η σωστή με βάση το STANDARD σύστημα εισαγωγής αέρα της μηχανής.
Φθάνει αυτός ο πίνακας για να υπολογίσει ο ψεκασμός πόσο καύσιμο να ψεκάσει στον κύλινδρο? Αν θέλαμε να έχουμε πάντα σταθερή αναλογία αέρα / καυσιμου άσχετα με το φορτίο και τις στροφές του κινητήρα, θα έφθανε. Για λόγους που δεν θα συζητήσουμε εδώ, η επιθυμητή αναλογία αέρα / καυσίμου δεν είναι σταθερή αλλά κυμαίνεται ανάλογα το φορτίο και τις στροφές. Απλώς να πώ εδώ ότι η επιθυμητή αναλογία επηρεάζεται από τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του κινητήρα, την συμπίεση, το καύσιμο που αναμένεται να
χρησιμοποιηθεί, τη νομοθεσία για τις εκπομπές, την επιθυμητή καμπύλη απόδοσης του κινητήρα, την επιθυμητή κατανάλωση και το επιθυμητό εύρος θερμοκρασίας λειτουργίας.
Εφόσον λοιπόν ο λόγος αέρα / καυσίμου (air to fuel ratio ή A/F) δεν είναι σταθερός απαιτήται και ένας δεύτερος δυσδιάστατος πίνακας, ο πίνακας AF.
Ο πίνακας AF έχει πάλι τις ίδιες διαστάσεις χ και ψ (TPS και στροφές). Για κάθε χ,ψ παρέχει μια τιμή για τον επιθυμητό λόγο αέρα / καυσίμου. Μια κλασσική τιμή είναι π.χ. το 13. Δηλαδή 13 μέρη αέρα πρός 1 μερος καυσιμου.
(Σημ. Στην πραγματικότητα για τον πίνακα αυτό ο άξονας χ δεν είναι ακριβώς το TPS αλλά το λεγομενο 'calculated load' που υπολογίζει η ECU με βάση το TPS, τις στροφές, το παρεχόμενο καύσιμο στον προηγούμενο κύκλο και τις ενδείξεις της ατμοσφαιρικής πίεσης και αέρα εισαγωγής αλλά ας το αφήσουμε για τις ανάγκες αυτής της συζήτησης απλό. Η ουσία της ιδιαιτερότητας αυτής ειναι ότι σωστό tuning δεν μπορεί να γίνει ούτε με τη μηχανή να γυρίζει με νεκρα, χωρίς δηλαδή φορτίο, ουτε σε δυναμόμετρο κύλισης που δεν μπορεί να 'φορτώσει' τον κινητηρα σωστά. Το ακρβές tuning γίνεται εν κινήσει με φορητό wideband ogygen sensor που παρέχει ακριβεια στην μέτρηση του λόγου Α/F. Περισσότερα για τους οgygen sensors στο επόμενο).
Εχουμε λοιπον δύο πίνακες που χρησιμοποιουνται για τον έλεγχο του καυσίμου. Για κάθε συνδυασμό TPS / στροφών o ένας πίνακας δίνει τον υποτιθέμενο όγκο του αέρα που περιέχει ο κύλινδρος και ο άλλος πίνακας το επιθυμητό μείγμα. Με βάση τα δύο αυτά στοιχεία η ECU μπορεί να δώσει την κατάλληλη εντολή στα μπέκ του ψεκασμού να ψεκάσουν τον επιθυμητό όγκο καυσιμου. Σαν παράδειγμα, αν ο όγκος του αέρα έχει ορισθεί σαν 7000mg και o λόγος του μείγματος στο 13 τότε τα μπέκ θα ψεκάσουν 7000/13 mg καυσιμου στον κύλινδρο.
Να τονίσω εδώ ότι η λειτουργία όπως την περιγράψαμε παραπάνω δεν έχει την δυνατότητα ανάδρασης (feedback). Δηλαδή δεν μπορεί να ξέρει η ECU αν πραγματικά πέτυχε τον απαιτούμενο λόγο AF έτσι ώστε να αυτοδιορθωθει. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται λειτουργία ανοιχτού κυκλώματος (open loop mode) και είναι η κατάσταση που λειτουργούν οι κινητήρες της Triumph στο 90% των συνδυασμών φορτίου / στροφών (για το closed loop mode και τον narrow band αισθητήρα λ, στο επόμενο).
Υπάρχουν λοιπόν 2 άμμεσοι τρόποι και 2 (προφανείς, υπάρχουν και άλλοι) έμμεσοι για να αλλάξει το παραπάνω απότελεσμα. Αμμεσα θα μπορούσαμε (αν είχαμε την δυνατότητα) να αλλάξουμε είτε την τιμή για τον υποτιθέμενο όγκο του αέρα (πινακας 1) ή την τιμή για τον επιθυμητό λόγο AF (πινακας 2). Εμμεσα, οτιδήποτε μεταβάλλει τον όγκο του αέρα που πραγματικά εισάγεται (π.χ. φίλτρο αέρα) ή παραμένει πρός καύση ( π.χ. backpressure εξαγωγής) επηρεάζει το αποτέλεσμα και ουσιαστικά 'ξεγελάει' τον ψεκασμό.
Στο επόμενο περισσότερα για τον αισθητήρα λ, closed loop mode, ειδικά χαρακτηριστικά του Κeihin, παρεχόμενα 'προγράμματα' κ.λ.π.
Ερωτήσεις, απορίες, διαφωνίες (ευγενικές και καλοδιατυπωμένες), διορθώσεις, σχόλια ευπρόσδεκτα...
Σήμερα φταίνε τα χιτώνια για τα πιστόνια. Αύριο βλέπουμε