Αν θές να το αναλύσουμε σε ένα πιο επιστημονικό επίπεδο, δεν γνωρίζω ποια είναι η ελαστικότητα του λαδιού λόγω των δυνάμεων συνοχής του για να ξέρω πώς επηρρεάζει την μετάδοση των ηχητικών κυμάτων μέσα του, αλλά γνωρίζω πως όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα του μέσου, τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα μετάδοσης του ήχου σε αυτό. Οταν έχω λοιπόν μέταλλο και λάδι, μιλάω για δυό υλικά που μεταφέρουν πιο γρήγορα τον ήχο απ'ότι ο αέρας...
Πού θέλω να καταλήξω?
Στό ότι ο κινητήρας είναι ένα πολύ μικρό κουβούκλιο στο οποίο ο ήχος όσο και αδρανές να είναι το υλικό που περιέχει, δεν προλαβαίνει να αποσβεθεί πρίν ανακλαστεί τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες φορές στα τοιχώματά του, με αποτέλεσμα αυτά να πάλλονται και να μεταδίδουν με την σειρά τους τον ήχο στα αυτιά μας μέσω του αέρα. Φυσικά όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για κάθε στιγμιαίο ήχο, με αποτέλεσμα, σε όλον αυτόν τον χαμό του θορύβου λειτουργίας να μην γίνεται αντιληπτός.
Όταν όμως μιλάμε για συντονισμό, εννοούμε έναν ήχο, ο οποίος συμβαίνει επαναλαμβανόμενα με συγκεκριμένη συχνότητα...
Π.Χ.: Άν ξεβιδώσω το καπάκι της γεννήτριας, πάρω ένα σφυρί και πιάνοντας το απ'την άκρη το χτυπήσω στο κέντρο του, ο ήχος που θα βγάλει είναι η συχνότητα συντονισμού του. Ακριβώς μετά το χτύπημα ο ήχος θα σβήσει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Ο οποιοσδήποτε ήχος που προσπίπτει πάνω στο καπάκι είναι σαν το σφυρί, αλλά με πολύ μικρότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα το καπάκι να μην βγάζει κάποιον ήχο ακουστό σε εμάς.
Ας πούμε ότι ο ένας ήχος που πέφτει βγάζει ένταση 1 και πάνω που η έντασή του έχει σβήσει στο μισό, πέσει και ένας άλλος με ένταση 1, τότε η ένταση γίνεται 1,5 και πάνω που η ένταση πέφτει στο 0,75 πέφτει και άλλος και πάει λέγοντας, τότε κάποια στιγμή η ένταση του ήχου στο καπάκι θα είναι τόσο μεγάλη που θα γίνεται ακουστή από τα αυτιά μας. Αυτός είναι ο συντονισμός.
Η συχνότητα του παραγόμενου ήχου μέσα στο λάδι, είναι ίδια, ή πολύ κοντινή με την συχνότητα συντονισμού του καπακιού, με αποτέλεσμα η ενέργεια του αναπαραγόμενου ήχου, να αυξάνει στο άπειρο. Φυσικά αυτό δεν γίνεται πρακτικά λόγω των τριβών, αλλά φτάνει σε ένα επίπεδο που γίνεται ακουστό απ'το αυτί.
Πολύ μπακαλίστικα όλα αυτά. Αν ήξερα να τα λέω καλά, θα σκεφτόμουν να γίνω δάσκαλος
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον φίλε μου, όταν μάθω νεότερα, θα ενημερώσω... Πίς!