Native"Έχε στο νου σου πάντως οτι το ABS αυξάνει την απόσταση φρεναρίσματος ιδιαίτερα στο στεγνό και φύσικα ούτε μπορεις να στρίψεις ούτε να ντριφτάρεις αν χρειαστεί....
"
Εγω γιατι δεν το έχω 'υπ' όψιν' μου αυτό? Πώς μου ξέφυγε?
Εχουμε ξανακάνει την ίδια κουβέντα πολλάκις. Αυτό ισχύει, μερικές φορές, υπο ιδανικές συνθήκες πρόσφυσης, ιδανικό οδηγό, και προσχεδιασμένο φρενάρισμα. Οποιος νομίζει πως πληροι η οδήγηση του τα παραπάνω χαρακτηριστικά μονίμως και οι 'μερικές φορές' θα είναι για αυτόν 'πάντα' ας μην πάρει ABS. Οι 'μετρήσεις' περιοδικών κλπ δεν μου λένε τίποτα για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Οι μετρήσεις γίνονται με τις παραπάνω συνθήκες και επιπλέον ΟΛΕΣ που έχω διαβάσει συγκρίνουν 'τσαρούχωμα' με ABS με ιδανικό φρενάρισμα χωρίς. Τρίχες.
Η ύπαρξη ABS δεν σημαίνει πως τσαρουχώνουμε τα φρένα αδιακρίτως αντί να φρενάρουμε σωστά. Αντιθέτως, η ύπαρξη του, μας δίνει τη δυνατότητα να φρενάρουμε σχεδόν στο όριο, χωρίς να φοβόμαστε μήπως βάλουμε υπερβολική δύναμη. Ο έμπειρος μέσος οδηγός συνήθως φρενάρει καλύτερα με ABS, όχι γιατι όταν το ABS επεμβαίνει φρεναρει καλύτερα αλλά γιατί μπορεί να αφήσει λιγότερο περιθώριο ασφαλείας στη δύναμη που βάζει στα φρένα μη έχοντας το φόβο του μπλοκαρίσματος.
Οποιος οδηγεί με ABS, και κάθε τρείς και λίγο το ενεργοποιεί, απλώς σημαίνει πως δε ξέρει να φρενάρει.
Οδηγώ μηχανή με ABS 4 χρόνια και 40.000, έχοντας στη καμπούρα μου εκατοντάδς χιλιάδες χλμ. και σχεδόν 30 χρόνια οδήγησης. Το ABS έχει αμολήσει 2 φορές απρόβλεπτα, και τις δύο σε συνθήκες σαμαρακίων όπως περιγράφεις, και τις δύο δεν συνέβη τίποτα ιδιαίτερο πέρα από λίγο ιδρώτα. Τουλάχιστον στη μία από τις δύο θα είχα ξαπλώσει αν δεν το είχα. Σε αυτό το διάστημα, το ABS με έχει σώσει άλλες δύο φορές. Σύνολο 4 φορες ενεργοποίησης στα 40000 χλμ.
Οσο για το δε μπορείς να στρίψεις , δεν καταλαβάινω τι εννοείς. Εννοείς πως δε μπορείς να στρίψεις αν φρενάρεις πρίν τη στροφή και πιάσει το ABS? Μα το πιθανότερο είναι πως δε θα μπρούσες να στρίψεις έτσι κι αλλιώς ή θα βρισκόσουνα ξαπλωμένος από χάσιμο πρίν αρχίσεις να στρίβεις καν. Υπόψη πως όταν ξαπλώνεις από χάσιμο, ευθεία πας.......στη μπάρα ή στο γκρεμό.
Πραγματικά, πέρα από συνθήκες αγωνιστικής οδήγησης, θεωρώ περιτή και αφελή πλέον τη συνέχιση αυτής της κουβέντας περί ABS. Η πράξη έχει αποδείξει ότι ήταν να αποδείξει.