vassa"Ως νέος κατόχος της μοτ/τας θέματος σας παραθέτω ορισμένους προβληματισμούς/απορίες και θα εκτιμούσα τις απαντήσεις σας:
1. Ποιες είναι οι προτεινόμενες πιέσεις ελαστικών; Αλλάζουν για καλοκαίρι/χειμώνα; ( Τα ελαστικά που φοράει είναι Metzeler Sportec M1 (2000χλμ)τα οποία μου φαίνεται ότι αργούν να ζεσταθούν και αντίστοιχα κρυώνουν γρήγορα και γενικά δεν μου εμπνέουν εμπιστοσύνη, ειδικά σε νερά. Ως μέτρο σύγκρισης έχω τα Conti SportAttack σε CBF 600 με τα οποία στην ίδια διαδρομή που κάνω καθημερινά (Πατήσια-Μαραθώνας είτε από Εθνική-Αγ.Στέφανο είτε από Αττική-Μαραθώνος) πατούσα όλο το πέλμα. Έχει δοκιμάσει κανείς τα ανωτέρω σε Sprint; Και γενικά ποια ελαστικά είναι προτεινόμενα/δοκιμασμένα(εκτός Metzeler);
2. Τις αναρτήσεις πως/που τις ρυθμίζουμε με προσανατολισμό την άνεση και την σπορ συμπεριφορά αντίστοιχα; Σε περίπτωση αλλαγής πίσω αμορτισέρ οι φθηνότερες λύσεις των εταιρειών EMC και WILBERS αποδίδουν ικανοποιητικά;(βέβαια θα μου πει κάποιος όρισε το ικανοποιητικά... οπότε ας πούμε σε σχέση με τα κορυφαία OHLINS)
3. Η μοτ/τα είναι εφοδιασμένη με τα ψηλά handlebars παρόλα αυτά θα ήθελα λίγο ακόμα ύψος στο τιμόνι(1,86 γαρ). Γνωρίζει κανείς αν τα handlebar risers της Genmar είναι συμβατά με το ψηλό τιμόνι ή τι άλλη πατέντα μπορεί να γίνει για να πάρει 1-2 cm ύψος;
4. Ποια ζελατίνα προσφέρει την πιο επαρκή προστασία;
Ευελπιστώ σε κατανόηση για το μεγάλο post και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.
ΒΣ"
1. Ξεκίνα από 34/38. Ζέστανε το λάστιχο καλά και ξαναμέτρα. Αν η πίεση έχει αυξηθει περίπου 10-20% τότε ΟΚ. Αν έχει αυξηθεί παραπάνω, αύξησε λίγο την πίεση όταν είναι κρύα. Αν λιγότερο, μείωσε την. Αυτά για μονοκάβαλος. Δικάβαλος ξεκίνα από 34/40. Γενικώς γνωριζε πώς αν το λάστιχο δε ζεσταίνεται εύκολα στην διαδρομη που συνηθως κάνεις, χαμηλώνεις τις πιέσεις (σε λογικά πλαίσια βέβαια έως 30-32 / 34-36 μινιμουμ). Rule of thumb για χρήση δρόμου: 4-6 psi διαφορά μπρός / πίσω και για κάθε 1psi μπρός αλλάζεις 2psi πίσω.
Τα Μετζ που φοράει είναι παλιό μοντέλο και ίσως παλιά και πιθανώς 'καμένα'. Τσεκάρισε την ημερομηνια παραγωγής τους. Επίσης είχαν πιο στενά 'supersport' πεδίο δράσης από τα καινούργια. Τα καινούργια τα Μ3 (τι καινουργια δηλαδή κάνα 3χρονο κυκλοφορούν) είναι μια χαρά. Τελειώνω το 2ο ζευγάρι. Αλλα για να τσεκάρεις ειναι τα Pirelli Diablo Rosso, Bridgestone BT016, Continental Qualifier II. Για πιο τουριστικά τα Pirelli Angel ST, Metzeler Z6 Interact, Avon Storm. Μην απορίπτεις τα Metz επειδή δε σου κάνουν τα παλιά Μ1.
2. Το θεμα των αναρτησεων δεν απαντιέται έτσιι γρήγορα. Θεωρητικά ξεκινας από την προφόρτιση έτσι ώστε η συμπίεση σε στάση με εσένα πάνω να είναι περίπου το 30% της διαδρομής. Αν δεν μπορείς καθολου να το φέρεις κάπου εκει, χρειάζεσαι άλλης σκληρότητας ελατήρια. Ρυθμίζεις την απόσβεση επαναφοράς πίσω γύρω στο 1.5 κλικ από το τελείως σφιχτό. Παίζεις από εκεί μεταξύ 0.5 και 2.5 κλικ. Αλλες ρυθμίσεις δεν έχει. Πρίν κοιτάξεις για αμορτισέρ (πόσα χλμ έχει το μαμισιο?), κοίτα για αλλαγή λαδιών μπροστά σε κάτι ποιο ποιτικό από το νεράκι της Showa (π.χ. white power) και μετά ίσως αλλαγή ελατηρίων. Τα Wilbers έχουν πολύ καλή φήμη και φοριούνται πολύ στα Σπριντ. Δεν θα πήγαινα σε Ολινς για το Σπριντ. Τσάμπα λεφτά.
3. Τα Genmar νομίζω πώς ταιριάζουν χωρίς να εχεις πρόβλημα ντιζών ή κοψίματος τιμονιού. Ψάξε τους Αμερικάνους
http://www.triumphrat.net που κάνουν τα Σπριντ Χάρλευ... Ομως μήπως να έπαιρνες άλλο μηχανάκι? Μήπως και θα πρέπε να πάρεις Τίγρη ή κανα cruiser? Η να συνηθίσεις λιγάκι το ελαφρό βάρος στα χέρια, καλύτερα....θα σώσεις και τη μεσούλα σου. Κάνε την προσπάθεια και δώσε στα χερια σου και στούς κοιλιακούς σου λίγο χρόνο. Ερχόμενος από CBF δεν έχεις συνηθίσει την ελαφρώς πιο σπόρ στάση. Σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα συνήθειας αλλιώς πιθανόν να έχεις πάρει λάθος μηχανάκι... Η πλήρης αποφόρτιση του μπροστινού επίσης μόνο καλό δε κάνει στο στρίψιμο και στο κράτημα στη στροφή.
4. Για ζελατίνα δεν θα σου απαντήσει κανείς γιατί είναι πολύ προσωπικό θέμα. Ζελατίνα να νιώθεις σαν να οδηγάς BMW RT δεν θα βρείς. Η zero gravity double bubble που είναι εξαιρετικά άσχημη έχει καλή φήμη για όσους εχουν απαιτήσεις για όσο λιγότερο αέρα. Μόνο από Αμερική ή ebay. Αλλη λύση που με καλύπτει αρκετά εμένα (αλλά δεν είμαι 1.90 αν και είμαι μακρυλαίμης..) είναι η MRA Vario Touring με το φτεράκι. Υπάρχει και η λύση της μαμίσιας flip-up η οποία όμως όπωε την κόβω θα δημιουργεί στροβιλισμούς. Πάλι εξαρτάται από το υψος που βρίσκεται το κεφάλι σου.
Αν σηκώσες και άλλο τα τιμόνια (πράγμα που όπως θα κατάλαβες δε συνιστώ) θα έχεις πιθανόν ακόμα περισσότερο πρόβλημα με τον αέρα αλλά ίσως και λιγότερο... Πολλές φορές η λύση δεν είναι να μην έχεις αέρα αλλά να βρείς 'καθαρό' αέρα στο κράνος σου.
5. Ελα για κάνε καφέ όταν ξαναοργανώσουμε, να δοκιμάσουμε λίγο το μηχανάκι να σου κάνουμε διαγνώσεις για κιβώτιο - αναρτήσεις. Αφηρημένα από το νετ δεν γίνεται.