Re: Νέο πρόγραμμα TIGER 1050
¶
Από: Native στις 16/09/2011 4:41 μμ.
Τα επιπρόσθετα οκτάνια στην βενζίνη λειτουργουν σαν επιβραδυντικα, για καλύτερη και ομοιόμορφη καυση, όποτε εμεις την ζητήσουμε με τον σπινθήρα απο το μπουζι.
Η αυτανάφλεξη της κακής βενζίνης έχει να κανει κυρίως με την συμπίεση του κινητηρα. Η αυξημένη συμπίεση ανεβάζει την θερμοκράσια της βενζίνης με αποτελεσμα να αυταναφλέγεται απο μόνη της. Αυτο αρκετες φορες αν έχουμε και αυξημένο αβάνς, πάει παρεα με μη ομοιόμορφη κάυση ή παραγωγη καυσαερίων πριν το πιστονι φτάσει στο ΑΝΣ, κατι το οποιο καταπονει ιδιαίτερα το σύστημα μπιέλα - πιστονι - κομβία(πείρους)
Το φαινόμενο οπώς καταλαβαίνετε συμβαίνει λιγότερο οταν χρησiμοποιούμε βενζίνη περισσοτερων οκτανιων, λογω του οπως είπα και πριν, λειτουργουν σαν επιβραδυντικο με μεγαλύτερη αντοχη στις θερμοκρασίες.
Τωρα, αυτο που λες οτι μενει βενζίνη η οποια καιγεται μετα το ΑΝΣ σιγουρα μπορει να συμβαινει οσο μικραίνει το αβανς και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε ακομα και αρνητικό αβανς προκειμένου να μην έχουμε πιράκια. Καποια προγραμματα της Τ έχουν τετοιες τιμές σε χαμηλο φορτο με λίγες στροφες.
Οσο αφορα τα κομματια του προγράμματος που ο κινητήρας έχει μέτριο - μεγάλο φορτίο, οι αποκλίσεις στις μοιρες είναι μικρες αλλα σίγουρα χανουμε κάποια ισχύ σε σχέση με τον ιδανικο θερμοδυναμικο σχεδιασμο του μοτερ. Ετσι όμως γλυτώνουμε απο τις παρενέργειες που λέγαμε και έχουμε πιο ησυχο το κεφάλι μας.
Συμπέρασμα, όπως κι εγω το αντιλαμβάνομαι...
Επειδη τα προγράμματα δεν έχουν μεγάλες διαφορες στο αβανς στις ωφέλιμες στροφές, δηλαδη ματαξύ 3500 - 6500rpm και με ενα ανοιγμα του γκάζιου μεχρι 40% σαν μεσο όρο, θεωρω οτι σε συνθηκες ταξιδιου δυσκολα θα δει κάποιος διαφορές καθάρα απο το μοτερ, οπου μετα παιζουν ρόλο στην κατανάλωση, οι συνθήκες, ο αέρας και χιλια δυο άλλα. Τωρα αν σκορτσάρεις συνεχως το μηχανακί και του ζητας δύναμη σε χαμηλες στροφες οπου πριν ειχε μεγαλύτερο αβανς, πιθανον να καις περισσοτερο παράγοντας την ιδια δύναμη.
Καθημερινά μεσα στην πόλη ισχύει το ιδιο. Μπορει στις εκκινησεις και τις ροπες απο χαμηλά να έχει πέσει λίγο η απόδοση αλλα ενας normal οδηγος πιστευω θα δει μικρη διαφορά στην κατανάλωση
Εγω πάντως το μηχανάκι μου το πριν το δώσω το είχα με ενα υβριδικό πρόγραμμα δικης μου κατασκέυης οπου ενσωμάτωνε χαμηλοτερο αβανς. Να πω την αλήθεια, ιδιαίτερες διαφορες δεν είχα δει στην κατανάλωση και ειμαι ψείρας με αυτά...
Είναι γλυκό το γκάζι...στο φρένο είναι η πίκρα...
Ανανεώθηκε στις 30 Απρ 2020 16:51, διορθώθηκε 3 φορές συνολικά.