Και το είπε ακόμα και ΚΥΡ , η βλακεία νίκησε το παραδέχομαι χάσαμε με τέτοια ποιότητα νεολαία που βγάλαμε , σου ζητώ συγγνώμη .
Ευτυχος ειμαι απο αυτους που εχω μαθει να δουλευω μεχρι και για αναπνεω χωρις τα λεφτα του μπαμπα .... και να φτιαξω την οικογενεια μου μονος μου ... και τη μηχανη την εχω μονο για της βολτες μου να ξεδινω σε εκδρομες και να μπαινω πιστα ... δεν εχω βαλει ποτε λαδια που δεν τηρουν τις προδιαγραφες η ανωνυμες εταιριες... και ποτε σε κανενα μηχανακι μου δεν κραταγα τα λαδια πανω απο 6000χλμ ... επισεις για αυτο που λεει ο κατασκευαστεις για τις 12000 χλμ εγω διαφονω απολυτος γιατι αλαζουν οι κερικες συνθικες του καθε κρατους και η καταπονηση της μηχανης (καθε ποτε εχουν πανω απο 30 βαθμους οι περισοτεροι λαοι τις ευροπης ??).. επισεις δεν μπορει να αντεξει ενα λαδι τοσα πολλα χιλιομετρα με μεγαλη καταπονηση οπως του κανω εγω και που το μηχανακι μου δεν ειναι εργοστασιακο και γενικα με το κινητηρα που εχουμε που ειναι αρκετα πολυστροφος και πανω απο ολα παρα πολυ περιεργος και ισως προβληματικος (η μοναδικη γνωστη εταιρια που εχει 3κυλδρους κινητηρες ) ... και επιδει τυχαινει να ειχα και ενα πολυστοφο ατμοσφαιρικο αυτοκινητο ο ιδιος ο κατασκευαστης ελεγε να αντι για 15000χλμ αλλαγη λαδιων να γινεται στα 9000 αν το αυτοκινητο πιεζοτανε αρκετα ... γενικα ειναι το ψαχνει ο καθενας απο το μηχανακι του .. και τα ταξι τα κρατανε οι ταριφες μεχρι το 1000000+ χλμ δεν συμαινει οτι ειναι σε καλη κατασταση με τη χρηση που τους κανουν ομως ...
Επειδη ειμαστε
και γεμιζουμε το θεμα με μ@λ@κιες ... ο καθενας ειναι οσο βλακας θελει αλλα ειναι μονο οσο εξυπνως μπορει ... καλα χιλιομετρα απροβληματιστα σε ολους ... παππου βαζε και καμια φορα 100αρα η προσθετα μεσα κατι ξερω παραπανω σε αυτο λογο τις δουλειας μου ...
Νέε επιμένω ότι νικηθήκαμε κατά κράτος από την βλακεία . Εγώ σαν παππούς και μπάρμπας το σωτήριο έτος 1977 έως και το 1980 που ξέσπασε ο πόλεμος IRAQ IRAN εργαζόμουν στην γη της επαγγελίας του ευαγγελίου το IRAQ δηλαδή την χώρα που έχει το σχεδόν 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου φτιάχνοντας μαζί φυσικά με άλλους 14.000 εργαζόμενους 15 σχεδόν εθνικοτήτων και κάποιων χιλιάδων εταιριών το μεγαλύτερο πετροχημικό εργοστάσιο του κόσμου που παρήγαγε ότι είναι δυνατόν να παραχθεί από πετρέλαιο .
Και εκεί και στα επόμενα 6-7 διυλιστήρια που έφτιαξε η εταιρία που δούλευα επειδή με ενδιέφερε το θέμα φοβερά συζητούσα το ζήτημα λάδια και βενζίνες με αυτούς που τα παράγανε μηχανικούς και χημικούς , ξέρω σωστά αυτά που πρέπει και περί καυσίμου και περί λαδιού .
Ότι και να μου πεις εσύ τώρα εκτός και να είσαι χημικός η μηχανικός παραγωγής σε κάποιο από τα ελληνικά διυλιστήρια δεν έχει να μου προσθέσει τίποτα στην γνώση μου και έχω δουλέψει και στα τρία ελληνικά διυλιστήρια που υπάρχουν , ποιητική αδεία το γράφω αυτό γιατί φαίνεσαι ότι δεν ξέρεις από λάδια και καύσιμα την ουσία δηλαδή .
Εφόσον εσύ ξέρεις βάζε σουπερ στο παπάκι σου με την συμπίεση 8/1 να πηγαίνει ποιο γρήγορα και άσε εμας τους μπαρμπάδες να βάζουμε απλή σε μηχανάκια με συμπίεση 11/1 και κάτω και να πηγαίνουμε αργά , έτσι γουστάρουμε , φυσικά όταν ένας κινητήρας έχει πάνω από 11/1 συμπίεση όπως λέει ο μπάρμπας που το κατασκεύασε θέλει 100 οκτάνια να δουλέψει σωστά .
Εσύ άλλωστε διάβασες την οδηγία από το αυτοκίνητο σου και ξέρεις , εμεις που δουλεύαμε Αραβία με 50 βαθμούς θερμοκρασία και οι μηχανικοί των εργοστασίων δεν μας έλεγαν να αλλάξουμε ποιο νωρίς τα λάδια γιατί για αυτές της θερμοκρασίες είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν , καθότι άσχετε φιλέ μου που σας πουλάνε παραμύθι του θανατά ο κάθε έξυπνος που θέλει να οικονομήσει με κάθε μέσο λεφτά , δεν έχει καμιά σημασία η μέγιστη γαμημένη θερμοκρασία του κάθε τόπου στην ζωή του λαδιού καθότι το λάδι και γενικά ο κινητήρας το ιδανικό να δουλεύει είναι κοντά στους 100 βαθμούς που γαμιέται ο κάθε κατασκευαστής να το κάνει να δουλεύει για πολλούς και διαφόρους λογούς που και να στους εξηγήσω δεν θα τους καταλάβεις αλλά η ελάχιστη .
Εάν σου κολλήσει ο θερμοστάτης είτε είσαι στην Αλάσκα με -20 είτε στην Σαχάρα με +50 βαθμούς την ίδια απολύτως ζημιά θα πάθει ο κινητήρας σου αν δεν τον προλάβεις και σκάσει το ψυγείο ανεβάζοντας την θερμοκρασία σε ύψη δυσθεώρητα καταστρέφοντας τον .
Φυσικά τεράστια σημασία έχει η χαμηλότερη θερμοκρασία που παίζει ρόλο για την ρευστότητα του λαδιού όταν εκκινεί κρύος και όχι στο πόσο θα ανέβει που είναι στάνταρ οι 100 βαθμοί εξ ου και στα πολύ ψυχρά κλίματα σκεπάζουμε μέρος του ψυγείου όσο χρειάζεται για να μπορέσει ο κινητήρας να ανεβάσει την θερμοκρασία στους βαθμούς που καθορίζει ο κατασκευαστής , αλλιώς θα πάθει της ίδιες σχεδόν ζημιές αν δουλεύει κρύος με αυτές που παθαίνει πολύ ζεσταμένος .
Φυσικά το κουμπί είναι ότι στα ζεστά κλήματα θέλουμε υγιές και σαφώς καλά συντηρημένο κύκλωμα ψύξης ώστε να μην έχουμε υπερθέρμανση και γίνει ατμοαπόφραξη και ανεβεί ακαριαία η θερμοκρασία και σκάσει ο κινητήρας , το αν δουλεύει στους 115 βαθμούς τον χειμώνα με τους 125 βαθμούς το καλοκαίρι σκασίλα του μεγάλη του κινητήρα , να σταματήσει η κυκλοφορία του ψυκτικού απαγορεύεται γιατί εκεί η θερμοκρασία ανεβαίνει ακαριαία στους 200-300 και βαλε τοπικά και καταστρέφει τα πάντα
Τώρα μια και μας λες και για τον τρικύλινδρο κινητήρα της triumph που εσύ νομίζεις ότι είναι πολύστροφος , επειδή δεν ξέρεις από μηχανικά από ότι φαίνεται και πολλά πράγματα , ο τρικύλινδρος το λοιπόν κινητήρας λόγο σχέσεως διαδρομής διαμέτρου σε σχέση με τους αντιπάλους τετρακύλινδρους έχει 1.000-2.000 στροφές λιγότερες στην μέγιστη ιπποδύναμη αλλά με καλύτερη ροπή παντού , απλά όσο λιγότεροι κύλινδροι τόσο μεγαλύτερη γραμμική ταχύτητα πιστονιού όποτε ο περιορισμός είναι μόνο εκεί .
Σε πληροφορώ όμως ότι το ζόρι στρόφαλος και τα κουζινέτα και τα πιστόνια στης ποδιές το τραβάνε στις λίγες στροφές που παράγουν περισσότερο έργο δίνοντας πολύ ροπή παρά στις πολλές που καταπονούνται πιστόνια και πύροι περισσότερο από την υπερτροφία , δηλαδή σε μια φορτωμένη μοτοσυκλέτα με μπαγκάζια και δεύτερο άτομο σε ένα βουνό με γρήγορο αναβάτη που ανοίγει το γκάζι καλά στις μεσαίες στροφές !
Παλιά μιλάγαμε για 15 μέτρα ανά δευτερόλεπτο σαν όριο για τα πιστόνια τώρα ακόμα και κινητήρες παραγωγής έχουν φτάσει τα 22-24 μέτρα α. δ.
Βέβαια εκεί που εγώ συζητούσα για δρόμο και εσύ τώρα μου μιλάς και για πίστα , αλλά όταν εγώ ξεκίναγα με το αερόψυκτο ΥΑΜΑΗΑ DIVERSION 600 που είχα γιατί εκείνο το διάστημα , αυτό είχα για μεγάλη μηχανή για ένα διάστημα , για Θεσσαλονίκη και το ξέσκιζα στο όριο να προλάβω τα 1100 , 1200 , 1300 στης παρέας για τρεις τέσσερεις ώρες σερί επρεπε να αλλάζω λάδια στην Θεσσαλονίκη . Εσύ βέβαια επειδή κανείς ένα σέξιον μισή ώρα στην πίστα πρέπει να κάνεις ρεκτιφιέ .
Φίλε όσα έγραψα εγώ αφορούσαν χρήση δρόμου , για αγωνιστική χρήση ισχύουν άλλα ευαγγέλια , βέβαια για τους αγωνιστικούς κινητήρες , οι νορμάλ ελάχιστα επιβαρύνονται από την χρήση σε πίστα με διαστήματα ξεκούρασης κάθε μισή ώρα σε μηχανές που έχουν κόφτες στο όριο των στροφών , αρκεί όλα να δουλεύουν σωστά και να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία σε επίπεδα που δεν πρέπει .
Αλλά εντάξει εσύ θα δεις τις οδηγίες στο επόμενο αυτοκίνητο που θα αγοράσεις .
Δεν ξανά επανέρχομαι να είσαι καλά και πάντα να έχεις λεφτά να χαλάς στο κύκλωμα των έμπορων να διατηρείται , γιατί αν περιμένει από εμάς που ξέρουμε και τα φτιάχνουμε μόνοι μας καταστράφηκε .
Μάταιόν εστι παρά θεών αιτείσθαι ά τις εαυτώ χορηγήσαι ικανός εστι.