Re: Η μοτοσικλέτα σήμερα
¶
Από: geofrantz στις 21/08/2011 10:43 πμ.
Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ όλους σας για την εγκάρδια υποδοχή!
Από τις πρώτες, κιόλας, γραμμές σας, βλέπω ένα υψηλό επίπεδο επικοινωνίας που με ξενίζει – με την καλή την έννοια, που λέει και ο Tzannspy (παρεμπιπτόντως, εννοείται πως «όχι, δεν βγάζουν πια, παπί σαν το ενενηντάρι GLX της Honda, Made in Japan». Ο κουμπάρος μου αγόρασε Beverly και τώρα θέλει να κηρύξουμε τον πόλεμο στους Ιταλούς. Ασε που, επειδή δουλεύει στο Υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να τα καταφέρει κιόλας...)
Κάθε φορά που εμπλέκομαι στις συζητήσεις ενός forum, μοναδικό μου μέλημα είναι να ενσταλλάξω την όποια πείρα μου, με στόχο, περισσότερο ενημερωμένους / συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Μη με πάρετε για Μεσσία. Για την πάρτη μου το κάνω! Ισχυρός καταναλωτής σημαίνει πιο ποιοτικά προϊόντα, ακόμα κι αν αυτή η βελτίωση είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού (χέστηκα, το αποτέλεσμα μετράει). Δεν είναι φρούδες ελπίδες. Οι Σκανδιναβοί το κατάφεραν τη δεκαετία του ’90 μέσα από ένα δραστήριο καταναλωτικό κίνημα – απλά μετά την ήπιαν όπως και οι υπόλοιποι «πρωτοκοσμικοί» πολίτες, με το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης.
Για να απαντήσω λακωνικά (ναι, σιγά...) σε όλους:
@ Begenius:
H «μεγάλη» μου μοτοσικλέτα πρέπει να έχει ταξιδιωτικές αρετές – με τη σύγχρονη έννοια. Να φορτώνεται, να διπλοκαβαλιέται, να έχει αεροδυναμική προστασία κλπ. Τα ταξίδια μου συχνά μαζεύουν 10.000 χιλιόμετρα. Συνεπώς, όσο κι αν ζαχαρώνω τα τσίτσιδα όπως το Bonneville, χρειάζομαι κάτι σαν το Tiger (ή το GS, όπως πλανήθηκα να πιστεύω παλαιότερα – φτού, κακά!)
@ Redfoot:
Αν και θα είχα λόγους να σε αντιπαθήσω αμέσως (εγώ την πάτησα με το GS, εσύ φυλάχτηκες...) θα απαντήσω στην απορία σου: Πριν από δέκα χρόνια, συνάντησα στο πλοίο για την Ιταλία έναν Αμερικάνο, πενηνταπεντάρη, που επέστρεφε από ένα μεγάλο ταξίδι στα βαλκάνια. Τότε, εγώ είχα ένα Africa 750. Επάνω του, με τα (τότε) 65 κιλά μου, έμοιαζα σαν σκνίπα που έκατσε να ξαποστάσει σε τούρτα παιδικού πάρτι. Εκείνος, ταξίδευε με ένα XR 350, φορτωμένο σα γαϊδούρι στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Πιάσαμε την κουβέντα. Σε ένα άλλο post, αν κάποιος ενδιαφέρεται, θα αναπτύξω όλο τον συλλογισμό του. Εδώ, το μόνο που θα πω είναι ότι, υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ταξιδεύεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ με όσο το δυνατόν λιγότερα κυβικά.
Ακούστε και το καλύτερο. Οταν επέστρεψα, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο όνομα του τύπου, (επαγγελματική διαστροφή) που φαινόταν, παρά την απίστευτη συστολή που είχε, όταν μιλούσε για μοτοσικλέτες, ότι ήξερε για ποιό πράγμα μιλάει. Τον έλεγαν Don Emde. Και το 1972, είχε κερδίσει το Daytona 2000. It’s a small, fuckin’, world…
Αρα, ναι, αντέχει κανείς με ένα 200αράκι για πολύ καιρό, χωρίς μεγάλη μοτοσικλέτα. Είναι το τρίτο μου διακοσαράκι (Honda CRF 230 – σπουδαίο μηχανάκι / ελεϊνά περιφερειακά) και με τα προηγούμενα δύο (Yamaha Serrow και Beta Alp) έχω γυρίσει τη μισή Ελλάδα, όλη την Κρήτη και κάθε ξερονήσι από εδώ ως το Καρπάθιο, ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ που δεν είχα μαζί τη «μεγάλη» μου μοτοσικλέτα – ειδικά όταν τα στρίμωχνα σε κάτι σκυλοπνίχτες του κερατά, σαν τσιμούχα ανάμεσα στα τριαξονικά με τις πατάτες και τους τράκτορες με τα υλικά οικοδομών.
Αλλωστε, ο Λώρενς της Αραβίας γύρισε όλη τη Βόρεια Αφρική με μια Brough Superior των 35 hp (που κανονικά ήταν γύρω στα 25) και που ζύγιζε πάνω από 200 κιλά (εδώ να δεις αναλογία κιλών / ίππο και να τραβάς τα μαλλιά σου).
Οι μοτοσικλέτες είναι μοτοσικλέτες. Εχω πάψε εδώ και καιρό να κάνω διακρίσεις. One man’s meat is another man’s poison, που θα έλεγε και ο Λώρενς. Για να καταλάβετε, αυτή την εποχή, συνταξιδεύω χαλαρά με έναν αρχάριο φίλο μου, που αποφάσισε, η πρώτη του μηχανή να είναι μια Harley… Γελάω (όχι πάντα από μέσα μου) αλλά, γιατί όχι; Αυτό τον φτιάχνει, αυτό του αναλογεί. Ποιος είμαι εγώ, ποιος είσαι εσύ, για να του πούμε τι πρέπει να βάλει ανάμεσα στα σκέλια του;
@ Polymhxanos
Συμφωνώ μαζί σου στο θέμα του «φαίνεσθαι» και της BMW ως status symbol. Εντάξει, δεν ανακαλύψαμε τον τροχό, και ο χασάπης της γειτονιάς μου στα Πατήσια, με τα πρώτα λεφτά που τσέπωσε πουλώντας λάπα για κιμά περιοπής, εκεί κάπου στα 80’s, BMW 316 πήγε και αγόρασε.
Αλλά, μη βάζεις και το χέρι σου στη φωτιά για τον Γιαπωνέζο. Το marketing έχει παντού τις ίδιες ρίζες και τις ίδιες λακούβες. Είχα και Γιαπωνέζους, από σούπερ αξιόπιστες μπράντες και με άφησαν με το κλειδί στο χέρι, από βλάβες, να τις βλέπεις και να τραβάς τα στήθια σου... (και ναι, ήταν Made in Japan).
Το 230 είναι Honda (εχμ... Honda – Montessa για την ακρίβεια) CRF Easy Trial / Enduro. Βασικά είναι ένα entry leven enduro με απίστευτες πωλήσεις στην Αμερική – όπου ακόμα και hard-core εντουράδες πίνουν νερό στο όνομά του – που ανέλαβε να κάνει street legal η HM για την ευρωπαϊκή αγορά (φλας, φώτα, όργανα, δισκόφρενο πίσω...) και ό,τι τοποθέτησε εκ των υστέρων είναι, πως να το πω κομψά... για τον Μπέο (όχι τον γνωστό παράγοντα).
Τέλος πάντως, κι αυτό είναι άλλο topic.
@ Jijim
Ο Γούντι Αλλεν είπε κάποτε: «Το να κόψεις το τσιγάρο είναι από τα ευκολότερα πράγματα στον κόσμο. Το έχω ήδη κάνει, δέκα φορές!»
Η εκτεταμένη πείρα σου, προφανώς ξεκινάει από τη ζωή, περνάει μέσα από τις γυναίκες και καταλήγει στις μοτοσικλέτες. Χωρίς καμία διάθεση ειρωνίας. Είναι ολοφάνερο ότι είμαστε συνομήλικοι (κακά τα ψέμματα, δε μας φτιάχνουν πια όπως παλιά...)
Κι εγώ έχω «κόψει το τσιγάρο», «παρατήσει τις μοτοσικλέτες» και άλλες κοινωφελείς υποχρεώσεις που ούτε να θυμάμαι δε θέλω. Το συναίσθημα και η λογική, όπως σωστά λες, είναι το δίπολο που μας κρατάει ζωντανούς.
Προχτές έκανα test ride και στα δύο Tiger. Επειδή όμως νομίζω ότι εδώ θα είμαι off topic, ας μου πει ο Admin που θα ήταν προτιμότερο να γράψω τις εντυπώσεις μου, αν φυσικά ενδιαφέρουν την ομήγυρη.
Καλό μας χειμώνα, και «με ό,τι καβαλάμε, να πηγαίνουμε και να γυρνάμε» (παλιό, μοτοσικλετιστικό ξόρκι, από την εποχή που οι Γιαπωνέζοι ήταν αντιγραφείς και οι Ευρωπαίοι πρωτοπόροι).
Με ό,τι κι αν καβαλάμε, να πηγαίνουμε και να γυρνάμε.