Επειδη αλλοι το προτιμουν κρυο , αλλοι το προτιμουν καυτο ...
Επειδη αλλοι το κανουν αλλιως και αλλοι αλλιωτικα
και επειδη (εγω τουλαχιστον) δεν εχω ακουσει ποτε , καποια εξηγηση , γιατι ετσι και οχι αλλιως ή αλλιωτικα...
θα πω...
Οτι ολα ειναι θεμα λογικης...
Σεναριο Νο#1: Βαζεις μπρος την μηχανη και περιμενεις 10-15 λεπτα να ανεβει η θερμοκρασια μεχρι εκει που πρεπει για να μπορεις να την πας ταπα... (δηλαδη 4-5 γραμμες στο striple). Καβαλας και αμεσως αρχιζεις να την πλακωνεις.
Σεναριο Νο#2: Βαζεις μπρος την μηχανη, περιμενεις -λεμε- 5-6 δευτερολεπτα , καβαλας και φευγεις αργα-αργα, με χαμηλες - σχετικα- στροφες μεχρι να ζεσταθει και μετα απο μερικα λεπτα ,αρχιζεις να την ανοιγεις σταδιακα και εντελει της πινεις το αιμα...
Στην 1η περιπτωση ζεσταθηκε μεν ενα μεγαλο μερος του κιντητηρα ,αλλα παραμενει κρυο , οτι σχετιζεται με την μεταδοση της κινησης, εφοσων την ειχες ακινητη.
Στην 2η περιπτωση , αν υπολογισουμε πως το 1ο δευτερολεπτο που βαζουμε μπρος την μηχανη , ο εκκεντροφορος γυριζει 25 στροφες, τα πιστονια κανουν 150 κινησεις και οι βαλβιδες ανοιγοκλεινουν ... συμφωνα παντα με ακριβη μαθηματικα... εμμμμ... εμμμμ ...εε... ενα σκασμο φορες .....
Τοτε καταλαβαινεις οτι 5-6 δευτερολεπτα ειναι υπερ-αρκετα για να λυπανθει ο κινητηρας...
Αρα εφοσων λυπανθηκε ο κινητηρας , το επομενο μελημα μας ειναι να ζεστανουμε
αργα και ομαλα ,
ολα τα μερη της
μοτοσυκλετας και οχι μονο του κινητηρα..
Δηλαδη και οτι σχετιζεται με την μεταδοση κινησης , που
αμελησαμε στο 1ο σεναρο ,αλλα και περιφεριακα οπως αλυσιδα , γραναζια , δισκοπλακες, φρενα ,ρουλεμαν τροχων ,μεταλλα , λαστιχα...
Αυτη ειναι η δικη μου λογικη και πιστευω πως ειναι κοινη!
================================================================================================
I have a simple philosophy: Fill what's empty. Empty what's full. Scratch where it itches.